2015/05/10

Millainen kaupunki Perth on asua ja elää? - toivepostaus

Perth - Australian läntisen puolen oma lemmikkilapsi. Tällä puolella ei kauheasti ole kilpailua sillä saralla, nimittäin kyseinen mesta on ainut miljoonakaupunki tällä puolella maanosaa. Väkiluku (1,6 miljoonaa) antaa mielikuvan siitä, että kyllähän tänne eksyy, eikä tuttuihin vahingossakaan voisi törmätä. Noh…välillä tuntuu, että tää mesta alkaa olemaan liian pieni jopa mulle, kun aina löytyy joku tuttu joka tuntee sen ja sen tyypin ja aina joku kaverin kaveri on jo ehtinyt deittailemaan sun Tinder mätchin kanssa (haha..awkward!) Tällaisista kiusallisista tilanteista huolimatta tykkään, että täällä on tosi sellanen yhteisöllinen fiilis. Perthiläiset on ennenkaikkea ylpeitä kotikaupungistaan.

leedervillelaskuperth

Leedervillen kaupunginosa / Perthin auringonlaskut on ehkä yksiä maailman parhaimpia #nofilterneeded

Siinä missä Sydneyssä tai Brisbanessa musta tuntui, että kaikilla on vain kauhea kiire paikasta A paikkaan B, täällä osataan ottaa rennommin. Perth is all about the beaches. Rantaelämä ja sen tuntumassa hengailu on Perthissä enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Täällä ydinkeskustassa törmäät lähinnä aasialaisiin ja turisteihin, sillä paikalliset välttää näillä keskustan yksisuuntaisilla kaduilla sekoilua ihan viimeiseen asti. Tottakai kaikki Australian 'bisnes' ihmiset käyvät keskustassa töissä, mutta pakenevat sieltä heti työajan päätyttyä ja juoksevat rannalle kauluspaitaa pois kiskoen (tosi tarina! Vähänkö nauratti kun tää yks tuntematon keski-ikäinen herra yritti hirveellä kiirellä saada itteään työasusta märkäpukuun vaihdettua. Aallot ei odota!!!)

perthkaupunki3pperth

Perthin keskustan pilvenpiirtäjät / Mun koti hoodsit sekä Rottnest Islandin ranta

Rennon ilmapiirin, upeiden rantojen ja turvallisen ilmapiirin kääntöpuolena on kalliit asumiskustannukset. Perth on yksi Australian kalleimmista kaupungeista elää ja vaikka tällä hetkellä vuokrien hinnat on laskussa (näin oon ainakin ite huomannut, en tiedä mitään virallisia tilastoja) niin silti huoneesta kimppakämpässä saat pulittaa viikossa about 200-250$. Suomalaiset tässä vaiheessa tietenkin haukkoo henkeään, mihin täytyy aina todeta, että onhan se palkkatasokin täällä parempi. Ite tienaan “tavallisena” myyjänä täällä arkipäivisin vähän reilu 21$ ja viikonloppuna saa kaikenlaisia lisiä päälle. Siitäpä äkkiä joku matemaatikko velho laskee pikaisesti päässään, että täytyy noin puoltoista tavallista työpäivää raataa että saa vuokran maksettua.

Ja vielä randon fakta: Australiassa yleensä maksetaan kaikki viikoittain tai kahden viikon sykleissä (vuokra ja palkka mulla menee maksuun viikoittain, tämä on aika yleinen käytäntö)

zebratfreokatukuva

Fremantlen seinämaalauksia / Mun kotikatu

Sähkö, internet, elokuvaliput, ulkonakäyminen, kahvi yms. on kaikki vähän kalliimpaa kuin Suomessa. Kuitenkin suhteutettuna tienattuun rahaan, tuntuu, että täällä jää paljon enemmän rahaa säästöön. Omia valintojahan on myös ne, että ostaako joka päivä sen 4,50$ maksavan kahvin kahvilasta vai ei. Drinkit baarissa on about 15-20$ riippuen paikasta. Hinnoista huolimatta, täällä porukka käy tosi paljon ulkona, eikä ole yhtään epätavallista ostaa kahvia ja lounasta joka työpäivä. Itse suomalaisena kuljen aina eväät mukana haha..

Perthin ravintola ja kahvilakulttuuri on näin suomalaisen näkökulmasta tarjonnaltaan ihan loistava, enkä ole pahemmin paikallisiltakaan valituksia kuullut. Täällä uusia paikkoja aukeaa kuin sieniä sateella ja niitä ollaankin kavereiden kanssa käyty testailemassa. Perthissä tykkään siitä, että se osaa aina yllättää. Esimerkiksi parisen viikkoa sitten mun yksi kaveri vinkkasi yhdestä underground baarista, johon ei pääse ilman päivittäin vaihtuvaa salasanaa. Jännää!

perthkaupunki2perthkaupunki4perthkaupunki1

Perthin kaupunki kaukaisuudesta / Keskusta / Leedervillessä sijaitseva kahvila

Perth kaupunkina on hauska yhdistelmä 'hipstereitä' lähiöitä ja pilvenpiirtäjiä. Täällä on kaikille vähän kaikkea. Niille jotka tykkää pienemmistä putiikeistä ja söpöistä pikku kahviloista, suuntaavat yleensä Fremantleen, Leedervilleen, Northbridgeen tai Mount Lawleyyn. Katutaiteen, vintage liikkeiden ja pienten underground baarien vastapainoksi löytyy niitä isoja ketjuliikkeitä, kuuluisia ravintoloita ja kattoterassibaareja pukumiehineen. Ite tykkään käydä vähän molemmissa, riippuen seurasta ja fiiliksestä.

perthmaisemaperthhkaffilaperth

Iso risteys meidän talon lähellä / yksityiskohtia / Fremantlessa sijaitseva kahvila

Monia varmaan kiinnostaa Perthin shoppailumahdollisuudet vähän tarkemmin..? Täällä tosiaan on  kaikkit Zarat ja Topshopit paikallisten ketjujen lisäksi, vielä odotellaan milloin se pahamaineinen H&M:kin rantautuu tänne puolelle Ausseja. Ketjuliikkeet sijoittuu kaikki melkeimpä keskustaan ja isoihin kauppakeskuksiin (mitä on aivan sairaasti!!), mutta pienempien putiikkien olinpaikat pitää oikeastaan tietää jos mielii ne löytää. Ilman paikallisia kamuja tuskin olisin itekään löytäny kaikkia parhaimpia. Näistä voisi joskus tehä postauksen ihan erikseen jos joku on kiinnostunut?

citybeachseinamaalausperthkaupaunki


Perthille hyvin tyypillinen rantamaisema / Keskustastakin löytyy katutaidetta / maisemia ja raakaruokaa

Julkinen liikenne on täällä mun mielestä ihan ok. Monien mielestä hinnat on suoranaista riistoa, mutta näin Lahdesta kotoisin olevana julkisen liikenteen kantakäyttäjänä, en koe hintoja mitenkään tavallisesta poikkeavana. Täällä on käytössä Smartrider systeemi eli ostat ns. bussikortin (käy myös junaan) ja siihen lataat aina arvoa niille tarkoitetuilla automaateilla, kioskeissa tai bussissa. Tällä kyseisellä kortilla kertamatka tulee halvemmaksi kuin lippujen osto erikseen ja on paljon kätevämpi kantaa mukana kuin järjettömät määrät kolikoita. Pummilla on täällä ihan turha yrittää kulkea, sillä tarkastuksia tehdään jatkuvasti ja esimerkiksi pääasemilla tarkastetaan jokaisen ulostulevan lippu. 

raw
ciserellospieni
raakaruoka ravintola Fremantlessa / samaisen kaupunginosan satama

Australiaa jonkun verran nähneenä voin sanoa, että Perth on tuntunut eniten siltä “kodilta”. Suuri syy tähän on myös se, että mun parhaimmat kamut on täällä. Kyllä se vaan on niin että tässä kaupungissa on kaikki mitä mä kotikaupungilta haluan. Melkein ympäri vuoden on hyvät säät, eikä talvellakaan lämpötilat putoa paljoa +15 alapuolelle. Kesällä korkeimmat lämpötilat heittelee siinä +40 asteen hujakoilla. 

Hmmm. Semmosta. Nyt ei taida tulla mitään muuta mieleen, laittakaa kyssäreitä tulemaan niin voin niistä sitten koota vaikka oman postauksensa vastauksineen! Tässä vielä lopuksi sellanen pikatiivistelmä Perthistä niille, jotka tulevat vaan lyhyelle vierailulle:

Tsekkaamisen arvoisia on ainakin Kings Park (kukkula mistä näkee koko kaupungin, hienot näkymät sekä illalla että päivällä), Fremantlen kaupunginosan kokonaisuudessaan, Leedervillen pienet kahvilat ja ravintolat, Northbridgen yöelämän ja Scarbrough Beachin! Tän kaiken ehtii hyvin tehä yhden viikonlopun aikana :-)

11 comments:

 1. <3___<3 katoin vaa tota yht biitsikuvaa ja toivoin vaa et voisin teleporttaa itteni sinne.. Maybe someday!

  ReplyDelete
 2. Anonymous10/5/15 11:25

  Vitsi tuli hinku lähtee sinne puolelle maailmaa:D kuulostaa kivalta kaupungilta ja ihania kuvia!!!!

  ReplyDelete
 3. Anonymous10/5/15 11:26

  Onko siellä vaatteet tai jotkut merkit kuten Nike tms samanhintaisia kun Suomessa?

  ReplyDelete
 4. Vitsi miten kiva postaus ja tosi hyvä idea! Mun pitäis varmaan harkita tällasen tekemistä Cambridgesta. :-D

  ReplyDelete
 5. Anonymous10/5/15 23:11

  aivan tosi kiva postaus !!!

  ReplyDelete
 6. Ihania kuvia mut äää nää on niin suolaa haavoihin! Kk sitten jätin rakkaan Pertin taakse ja en ois arvannukaan miten voi jotain paikkaa olla näin ikävä.. Nauti siellä elosta munkin puolesta!

  ReplyDelete
 7. Anonymous11/5/15 22:16

  Mitä paikalliset aussinuoret yleensä tekee? Tarkotan että onko sielläpäin kans tavallista että porukka on esim. yliopistossa ja kouluttautuu vai onko sun ikäset enemmän töissä? :-) Itellä unelmana päästä vaihtoon ausseihin ja Perth kaupunki kiinnostais, mutta mietin onko yliopistot täynnä lähinnä vaihtareita :D

  ReplyDelete
 8. Anonymous11/5/15 22:44

  ei jumpe että oot cool! toi sun positiivinen elämänasenne loistaa joka kuvasta ja sanasta minkä kirjotat

  ReplyDelete
 9. Anonymous12/5/15 20:14

  Miten Perthistä tai ylipäätään australiasta on työtä saatavilla? osaatko sanoa hoitoalasta mitään? valmistun lokakuussa lähihoitajaks ja aattelin repästä ja lähtee pois suomesta hetkeks ehkä työskentelee hoitoalalla tai jotai. ... :D

  ReplyDelete
 10. Anonymous13/5/15 16:57

  Sun kuvat on tosi ihania! Millä kameralla kuvaat? :)

  ReplyDelete
 11. Haha just tulin tähä postaukseen! siis onhan Joondalupissa H&M ! jos et vielä oo löytänyt HAHA :D

  ReplyDelete

Kamerakalusto: Canon EOS 50d ja 50mm 1.4 objektiivi

-Käytän Photoshop CS 5 ohjelmaa kuvien käsittelyyn!